VRAGEN? HULP NODIG BIJ UW BESTELLING? NEEM CONTACT MET ONS OP VIA: 0575 509 526.

De laatste tijd krijgen wij vaak een vraag over de kleur van houtpellets. De kleur is wat lichter of donkerder dan een vorige levering. Of er zitten verschillende kleuren houtpellets in 1 zak. Ook de vraag naar 'witte' houtpellets horen wij vaak.

De kleur van houtpellets is nooit hetzelfde, wat het is een natuurproduct. Iedere boom is anders. Houtpellets worden gemaakt uit reststromen uit de houtbewerkingsindustrie. Iedere levering kan de kleur van de houtpellets anders zijn. De houtzagerijen zijn afhankelijk van een kapperiodes. Ook maken ze gebruik verser of ouder hout dat ligt opgeslagen. Wanneer houtpellets zijn gemaakt van vers naaldhout, is de kleur heel licht. Wanneer er hout uit een opslag wordt gebruikt, krijgen de houtpellets een donkerdere kleur. Ook meer hars in het hout zorgt voor een donkerdere kleur.

Het productieproces heeft ook invloed op de kleur. Hierbij zijn de droogtemperatuur en de wijze van persen ook belangrijk om te noemen. Hoge temperaturen zorgen voor een donkerdere kleur. Af en toe zit er een hele donkere pellet in de zak of tussen de houtpellets. Dit kan door het persen (met hoge temperatuur) zijn gebeurd.

Het soort hout heeft ook invloed op de kleur. Donkere houtpellets zijn vaak gemaakt van gemixte houtsoorten. De mix die het meest voorkomt is eiken, beuken en naaldhout. Ook naaldhout dus, want het zachtere naaldhout is nodig om de houtpellets te kunnen persen. De donkere houtpellets (MIX) hebben vaak een intense warmteafgifte en een hoger asgehalte dan 100% naaldhout pellets.

Pure Power selecteert het gehele assortiment houtpellets op kwaliteit die aan een minimale standaard voldoet. Hierbij geeft de 4-sterren kwalificatie aan dat dit aan de minimale Pure Power standaard voldoet. Onze 5-sterren kwalificatie geeft aan dat Pure Power de beste houtpellets heeft geselecteerd voor dit 5-sterren product.

ENplus A1-certificering geeft aan dat de houtpellets voldoen aan de ENplus A1-norm en dat de herkomst van de grondstoffen en houtpellets zijn geregistreerd en gecontroleerd. Verder wordt er gecontroleerd op het vervoer, de opslag en het opzakken van de houtpellets. De ENplus-norm geeft onder andere aan dat de houtpellets voldoen aan een bepaalde energiewaarde, maximaal as- en stofgehalte.

Dus kortom: het is belangrijk om naar de kwaliteit de kijken en niet naar de kleur van de houtpellets. De kleur zegt niet iets over de kwaliteit, maar over welke grondstoffen er zijn gebruikt en welk productieproces is toegepast!