Houtpellets worden gebruikt als een vorm van vaste brandstof. Houtpellets zijn cilindervormige korrels geproduceerd uit onbehandeld houtzaagsel en -schaafsel afkomstig uit de houtbewerkingsindustrie. Denk hierbij aan houtzagerijen, trappenfabrieken, kozijnfabrieken etc. Dankzij de homogene samenstelling en consistente vorm van de houtpellets kan de verbranding ervan gecontroleerd met zo een hoog mogelijk rendement plaatsvinden.
Door het droge houtzaagsel en -schaafsel onder hoge druk te persen ontstaan houtpellets. Door het persen is de energiedichtheid verhoogd en het product veel zwaarder. De houtpellets vallen na het persen niet uit elkaar doordat de lignine (bestandsdeel van hout) tijdens het persen warm wordt en als natuurlijk bindmiddel werkt.
Bekijk voor uitgebreidere informatie ook het filmpje over hoe houtpellets worden gemaakt.
Houtpellets hebben veel voordelen!
Met houtpellets stookt u duurzaam en draagt u daardoor bij aan een schoner klimaat.
De kwaliteit van houtpellets wordt bepaald door de kwaliteit van de grondstof. De grondstof moet droog, schoon, constant, uniform en niet vervuild of verontreinigd zijn. Om vervolgens perfecte houtpellets te persen moet de juiste pers, de juiste vochtigheid en de juiste druk worden gebruikt. Dit is het basisprincipe voor het produceren van goede houtpellets.
Kies voor gecertificeerde houtpellets
ENplus en DIN plus gecertificeerde houtpelletsproducenten zijn verplicht om de juiste grondstof te gebruiken. Ook worden er strenge eisen gesteld aan het productieproces. Jaarlijks worden deze bedrijven gecontroleerd door onafhankelijke auditors.
Let op voor 'goedkope' houtpellets
Er worden ook houtpellets in de markt aangeboden die gemaakt worden van verontreinigde grondstoffen. Deze houtpellets zijn slecht voor uw kachel en het milieu. Verontreinigde grondstoffen zijn bijvoorbeeld pallets, sloophout, spaanplaten, etc. Hier zitten lijm-, verf- en/of plasticresten in die tijdens de verbranding chemische emissies vrijgeven die uw kachel en het milieu aantasten. Deze houtpellets zien er niet heel anders uit, maar zijn vaak veel goedkoper.
Pure Power verkoopt zowel gecertificeerde als ongecertificeerde houtpellets. Maar wij selecteren en testen al onze houtpellets altijd op kwaliteit en specificaties.
Er wordt helaas nog gefraudeerd door niet gecertificeerde houtpellets aan te bieden met de ENplus-claim. Daarom is het belangrijk om altijd te controleren of het om gecertificeerde houtpellets gaat. Alleen de vermelding van ENplus A1 bij het product, hoeft niet te betekenen dat het om ENplus gecertificeerde houtpellets gaat. Let goed op de vermelding van het ENplus logo en bijbehorend nummer.
Logo en nummer
Controleer of de nummers corresponderen met de aanbieder. Het kan zijn dat de aanbieder onder een ander label de houtpellets verkoopt. Neem dan contact op met het bedrijf en vraag of dit klopt.
Controleren bij ENplus
Op de website van ENplus, kunt u controleren welke bedrijven er als producent en/of trader zijn gecertificeerd. Ook vindt u op de site een zwarte lijst van frauderende bedrijven. ENplus heeft een speciale fraude afdeling, die erop toeziet dat fraudegevallen worden aangepakt.
ENplus gecertificeerde houtpellets worden gecontroleerd op een aantal kwaliteitseisen. In dit document vindt u de vereiste waardes: ENplus handboek, deel 3 Kwaliteitseisen houtpellets
Kwaliteit en kleur
De kleur van de houtpellets zegt niet noodzakelijk iets over de kwaliteit, maar eerder over de toegepaste houtsoort.
Naaldhout houtpellets
Deze houtpellets zijn geproduceerd uit 100% naaldhout en hebben een lichte kleur afhankelijk van het soort naaldhout. Deze houtpellets zijn in Europa de bekendste en meest voorkomende soort. Deze houtpellets kenmerken zich door een schone verbranding, een hoge energiewaarde, lage asgehaltes en weinig onderhoud. Wel blijkt in de praktijk dat houtpellets waar ook loofhout in zit meer warmte afgeven in een houtpelletskachel.
Mix naald-/loofhoutpellets
Deze houtpellets worden geproduceerd uit een mix van naald- en loofhout. De meest voorkomende mix is eiken, beuken en naaldhout. Deze houtpellets bestaan bijna altijd minimaal uit 20% naaldhout. Anders zou het te veel energie kosten om het te persen i.v.m. het harde karakter van loofhout. Deze houtpellets kenmerken zich door een intense warmteafgifte en een iets hoger asgehalte dan 100% naaldhout pellets.
Vraag bij deze houtpellets altijd naar een analyse. Naaldhoutpellets waar heel veel schors in zit, zijn ook bruin van kleur, maar niet geschikt voor uw kachel. Let dan goed op het asghalte. Deze mag niet hoger zijn dan 0,7%. Wanneer u kiest voor ENplus A1 gecertificeerde houtpellets, dan bent u altijd verzekerd van een goede kwaliteit en een asgehalte onder de 0,7%.
De kleur van de pellets zegt niet noodzakelijk iets over de kwaliteit.
Houtpellets worden geproduceerd uit natuurproducten, waarvan de samenstelling en de kleur (per levering) kunnen wisselen. Houtzagerijen zijn bijvoorbeeld afhankelijk van een kapperiode en maken gebruik van vers hout of hout dat al langer in opslag ligt.
De gebruikte grondstof heeft invloed op de kleur van de houtpellets. Daarnaast is geen boom exact hetzelfde.
Daarnaast heeft de droogtemperatuur invloed op de kleur van de houtpellets. Hoe hoger deze temperatuur is, hoe donkerder de kleur van de houtpellets. Dit heeft overigens geen invloed op de kwaliteit van de grondstof en houtpellets.
1 kg houtpellets = 0,53 m3 aardgas
1 kg houtpellets = 0,5 liter stookolie
Hoe lang kunt u stoken met een zak van 15 kg houtpellets?
1 kilo houtpellets bevat afgerond 5 kw/h. Dit houdt in dat een houtpelletkachel van 7 kw op vollast (dit is de warmste stand) ongeveer 1 kilo per 40 minuten verbruikt. Met een zak van 15 kg kunt u 10 uur voluit stoken.
Het rendement van de kachel heeft invloed op de brandduur.
Houtpellets zijn een CO2-neutrale brandstof. Ten eerste en bovenal omdat er gewerkt wordt met een afvalproduct. Wanneer er niets mee gedaan wordt, zou het gaan rotten en vervolgens CO2 uitstoten. Daarnaast is het zo dat de CO2 die in de houtpellets zit, gedurende de levenscyclus van de boom is opgenomen. Bij de verbranding wordt vervolgens weer evenveel CO2 uitgestoten. Hierdoor wordt er (anders dan bij fossiele brandstoffen zoals gas en stookolie) geen extra CO2 toegevoegd aan de atmosfeer.
Stiftung Warentest heeft het volgende vastgesteld:
Rekening houdend met de CO2-uitstoot door de productie en het transport van houtpellets zal een houtpelletsverwarming slechts een vijfde van de uitstoot van een stookketel op fossiele brandstof vrijgeven. Verwarmen met houtpellets is een actieve en persoonlijke bijdrage aan het bestrijden van de klimaatverandering.
Houtpellets zijn gemaakt van schone gedroogde houtresiduen, afkomstig van ontschorste bomen. De houtpellets worden optimaal verbrand in speciaal ontworpen houtpelletkachels of -ketels. Hierdoor is het as dat overblijft minimaal en niet te vergelijken met brandhout.
De ENplus A1 houtpellets van Pure Power hebben een maximaal asgehalte van 0,7%. Vaak is dit asgehalte nog veel lager. De as zit overigens vol met voedingsstoffen voor planten en is absoluut niet chemisch. De as kunt u dan ook uitstekend als compost in de tuin gebruiken.
Goed geconditioneerd kunnen houtpellets jaren worden opgeslagen. Geconditioneerd houdt in binnen een ruimte waarbij de temperatuur constant is en de vochtigheidsgraad constant en laag is.
Houtpellets zijn hygroscopisch, wat betekent dat ze vocht aantrekken. Er zitten ter ventilatie kleine luchtgaatjes in de zak. De zakken houtpellets kunnen derhalve absoluut niet buiten of in een vochtige omgeving worden opgeslagen.
Wanneer houtpellets toch vochtig worden, verpulveren de houtpellets tot pulp.
Houtpellets zijn ook uiterst geschikt als kattenbakvulling en bodembedekker in (paarden)stallen. Houtpellets nemen uitstekend vocht op en minder stoffig dan stro of reguliere kattenbakvulling.
Een pallet Pure Power houtpellets (ENplus en DIN plus) bevat 66 zakken met een totaal gewicht van 990 kg - exclusief de pallet van ca. 25 kg. De zakken houtpellets liggen gestapeld op een pallet van 100 x 120 cm of 120 x 120 cm. De hoogte van de totale pallet gestapeld is ongeveer 160 cm hoog.
Een 'halve' pallet bevat 30 zakken met een totaalgewicht van 450 kg (exclusief pallet van ca. 25 kg). De zakken liggen gestapeld op een europallet van 100 x 120 cm. De hoogte van de pallet is ongeveer 90 cm hoog.
De big bag met ENplus houtpellets staat op een europallet van 100 x 120 cm en is ongeveer 200 cm hoog. De big bag is (vooral) in het midden breder dan de pallet.
De big bag met DIN plus houtpellets staat op een blokpallet van 120 x 120 cm en is ongeveer 200 cm hoog. De big bag is (vooral) in het midden breder dan de pallet.
Dit filmpje laat zien hoe houtpellets worden opgezakt. Dit betreffen oude Pure Power zakken, die niet meer worden verkocht. Maar het filmpje geeft wel goed weer hoe het proces verloopt.
Nee, er worden geen extra bossen gekapt. Sterker nog, door duurzaam en verantwoord te kappen groeien bossen sneller.
Hierdoor wordt er jaarlijks nog eens extra CO2 opgenomen.
De bossen in Europa zijn de afgelopen jaren alleen maar gegroeid (Europese bossen groeien met 1500 voetbalvelden en In Europa wordt meer hout gekapt, ‘maar van een kaalslag is geen sprake’). Dit kwam door verantwoord bosbeheer maar zeker ook door een minder vraag naar hout. Met een aantrekkende economie en de (ver)bouw drift die is ontstaan door Covid-19 is de vraag naar hout explosief gestegen. De vraag naar houtproducten is vele malen groter dan de markt aankan (Tekort aan hout zet prijzen onder druk) wat zorgt voor minder aanbod en een hogere houtprijs.
Al honderden jaren lang gebruiken we hout als basis voor vele dagelijkse zaken als meubels, bij de bouw van een huis, de schutting in de tuin of bijvoorbeeld als grondstof voor papier & karton. Hoe harder de economie groeit, hoe meer vraag er is naar hout. Hoe meer vraag naar hout, hoe meer reststromen er vrijkomen (’Beeld van biomassa veel te negatief’). Deze reststromen worden gebruikt in de papier & karton industrie, voor het maken van MDF of spaanplaat en tegenwoordig ook als grondstof voor biobrandstof en het produceren van duurzame energie. Duurzaam bosbeheer is hierbij cruciaal omdat een land/regio zijn bestaansrecht ontleent aan deze (productie)bossen en daar al generaties lang van moeten leven.
In veel berichtgeving wordt biomassa weggezet als houtpellets waarvoor bossen gekapt moeten worden en dat is dus niet het geval. Daarbij hebben we veel meer soorten biogrondstoffen en toepassingen die onze Nederlandse industrie kunnen helpen verduurzamen, iets waar we allemaal voordeel van hebben.
We hebben als Nederland ook nog de strengste duurzaamheidscriteria van Europa en daar moeten alle bedrijven, welke houtpellets als grondstof gebruiken, zich aan conformeren. Ook de landen van herkomst controleren hier streng op want, zo is de redenatie, het is onze toekomst van de volgende generaties die we moeten veiligstellen.
Bezorging
Uw bestelling wordt indien mogelijk binnen 2 werkdagen of op de door u gekozen werkdag bij u bezorgd tussen 7.30 en 19.30 uur. Bij erg drukke periodes kan dit later zijn. Een pallet met houtpellets weegt meer dan 1.000 kg! De bezorging hiervan is vanzelfsprekend ingewikkelder dan wanneer u een boek of kleding laat bezorgen.
De bezorgkosten zijn inbegrepen in de prijs, dus geen extra kosten of verrassingen bij het afrekenen. Er wordt alleen een toeslag berekend voor bezorgingen op de Waddeneilanden of in België. Ook wordt voor bepaalde postcodes in binnenstedelijk gebied in Amsterdam een toeslag berekend. Reden hiervoor is dat deze zendingen moeten worden uitbesteed aan een andere transporteur. De tarieven hiervoor worden automatisch berekend in de webshop op basis van het ingevoerde verzendadres. De bezorging van deze afwijkende gebieden kan één of meerdere dag(en) langer duren. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.
De vrachtwagen is standaard uitgerust met een kooiaap (meeneemheftruck). De kooiaap heeft een gewicht van ca. 2.500 kg (!) en een breedte van ca. 2,5 meter. Uw bestelling kan in veel gevallen door de chauffeur op de gewenste plek worden neergezet, mits de af te leggen route berekend is op het gewicht van totaal ca. 3.500 kg (kooiaap + product). Hierbij is de beoordeling van de chauffeur altijd leidend, waarbij veiligheid en het voorkomen van schade voorop staan. Het gebruik van een handpompwagen om de bestelling van ca. 1.000 kg te verplaatsen is volgens de Arbowet niet toegestaan en niet verantwoord en veilig voor de chauffeur.
De ervaren chauffeurs bezorgen dagelijks onze producten op veel verschillende adressen. Ze komen in aanraking met verkeersdrukte, verschillende soorten bezorgadressen en weersomstandigheden. Het transport verzorgen wij niet zelf. Daarom kunnen wij geen rekening houden met voorkeuren zoals ochtend- of middagbezorgingen. De chauffeur belt wanneer hij/zij in de buurt is, zodat u niet de hele dag op het bezorgadres hoeft te blijven. U kunt ook afspreken met de chauffeur om uw bestelling op een afgesproken plek neer te laten zetten (voor eigen risico).
Twijfelt u of de bestelling bij u kan worden bezorgd? Neem dan contact met ons op!
Toeslagen bezorging
De bezorgkosten zijn inbegrepen in de prijs, maar voor sommige bezorgadressen wordt er een toeslag berekend. De tarieven hiervoor worden automatisch berekend in de webshop op basis van het ingevoerde verzendadres.
Omdat er in deze gevallen gebruik wordt gemaakt van een extra externe transporteur, kan het zijn dat de bezorging 1 dag langer duurt.
Voor meer informatie kunt u uiteraard contact met ons opnemen.
Onderstaand een overzicht van deze toeslagen:
Waddeneilanden
Texel: € 47,95
Terschelling: € 95,89
Ameland: € 89,06
Vlieland: € 135,63
Schiermonnikoog: € 89,06
Toeslag geldt per bestelling.
België
Zone 1: € 55,66
Zone 2: € 66,55
Zone 3: € 83,46
Zone 4: € 8,47
Toeslag geldt per pallet. Vermelde tarief is het maximale tarief. Bij meerdere pallets is de toeslag per pallet lager.
Binnenstedelijk gebied
Omdat bepaald binnenstedelijk gebied in Amsterdam niet bereikbaar is voor de vrachtwagens van onze vaste transporteurs, wordt er voor sommige postcodegebieden een andere transporteur ingeschakeld die beschikt over kleinere vrachtwagens.
Postcodes: 1010 - 1025, 1031 - 1037, 1051 - 1059, 1071 - 1079, 1091 - 1098.
1 pallet: € 46,62
2 pallets: € 88,09
3 pallets: € 122,63
4 pallets: € 157,18
5 pallets: € 200,58
6 pallets: € 226,21
Genoemde prijzen zijn inclusief 21% BTW. Prijswijzigingen voorbehouden.
Een kooiaap is een kleine heftruck die achter de vrachtwagen hangt (meeneemheftruck). De kooiaap wordt gebruikt om de pallet met zakken houtpellets uit de vrachtwagen te halen en bij u op de juiste plek te bezorgen.
Een kooiaap heeft een gewicht van ca. 2.500 kg (!) en een breedte van ca. 2,5 meter. Het hefgedeelte van de heftruck is hoog en meestal te hoog om in bijvoorbeeld een garage te rijden.
Heeft u vragen over de (on)mogelijkheden van de aflevering met kooiaap, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.
Klachten
Het is natuurlijk vervelend als u een klacht heeft over de dienstverlening zoals u die ervaren heeft.
Toch vragen wij u vriendelijk om uw klacht schriftelijk aan ons door te geven.
Dit kan per e-mail of per post. Onze medewerkers zullen de klacht bekijken en proberen deze naar ieders tevredenheid op te lossen.
Zorg ervoor dat uw klacht volledig is en voorzien is van foto's, data en overige gegevens die mogelijk relevant zijn.
Onze gegevens:
Pure Power B.V.
Rijksstraatweg 102
7383 AV Voorst gem Voorst
E-mail: info@purepower.nl
Na ontvangst van uw klacht ontvangt u van ons een bevestiging. Wij zullen uw klacht binnen 14 dagen na ontvangst beantwoorden, mocht het meer tijd nodig hebben, dan zullen wij u hiervan op de hoogte stellen.
Mocht u dit niet op prijs stellen, dan kunt u ook altijd contact op nemen met de afdeling bemiddeling van Stichting Webshop Keurmerk waar (Onlinehoutpellets.nl) bij is aangesloten.
Bijgeleverde pallet
De zakken houtpellets en/of big bag houtpellets worden geleverd op een europallet van 120 x 100 cm of blokpallet van 120 x 120 cm. Deze pallet is bij de prijs inbegrepen en wordt niet retour genomen door de chauffeur. Er is dus geen ruil- of statiegeldsysteem van toepassing. U kunt de pallet houden en/of zelf afvoeren.
Het NBKL is de Nederlandse vereniging van bioketel leveranciers, waarbij Pure Power is aangesloten als geassocieerd lid.
De NBKL is de brancheorganisatie voor leveranciers van bioketels. De organisatie geeft informatie over bioketels, werkt aan kwaliteitskeurmerken en behartigt de belangen van haar leden bij overheden. De NBKL staat voor schone en betaalbare energie uit reststromen en hernieuwbare grondstoffen. Zo draagt zij bij aan een duurzame toekomst.
Leveranciers mogen alleen lid worden van de NKBL wanneer zij bioketels aan de markt leveren die voldoen aan de bestaande wet- en regelgeving, keurmerken en veiligheidscriteria. De NBKL is van mening dat afnemers hier hun voordeel mee kunnen behalen. De NBKL verlangt ook van haar leden dat zij toezien dat nieuwe installaties worden gevoed met alleen schone duurzame biomassa, waarbij in overleg met de biobrandstofleveranciers wordt gestreefd naar meer uniformiteit of standaarden, zodat onze biomassaketels storingsvrij kunnen draaien.
Onderstaand de bedrijfsfilm van de NBKL.
De inzet van biogrondstoffen speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van onze economie en manier van leven.
Biogrondstoffen vormen de basis voor de verduurzaming van de industrie. Of het nu gaat om duurzame geproduceerde producten of energie, biomassa zal een belangrijke rol spelen bij deze transitie.
Biomassafeiten is een initiatief van bedrijven en organisaties actief in de wereld van biomassa om een eerlijke kijk te geven op de mogelijkheden die biomassa biedt voor onder andere het produceren van duurzame producten en het behalen van onze klimaatdoelstellingen. Deze enerverende markt kenmerkt zich door een hoge mate van veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving, innovaties en een breed spectrum van mogelijke producten en toepassingen. Duurzaam omgaan met de grondstoffen is de basis voor alles waar deze bedrijven en organisaties voor staan. Hergebruik van reststromen uit de landbouw, afvalinzameling en industrie, behoudt van de biodiversiteit van bossen en landbouw, het gebruik van houtige biomassa of het verbouwen van speciale gewassen voor de industrie, het mag nooit ten koste gaan van de natuur, dieren en voedselvoorziening.
Voor meer informatie: bezoek de website van biomassafeiten.
Onderstaand treft u de handleiding van de Qube terrasverwarmer.
Meer informatie over prijzen en het bestellen vindt u in de webshop: Duurzame terrasheaters op houtpellets
Via onderstaande link kunt u de handleiding van de Bucket Fire inzien.
Gebruiksaanwijzing Bucket Fire Pure Power
Meer informatie over prijzen en het bestellen vindt u in de webshop: Pure Power Bucket Fire
U kunt in onze webshop via onderstaande betaalmethodes betalen. Er worden geen extra kosten (door)berekend.
iDeal
Overboeking
MasterCard
Visa
De betalingen worden geïnd door payment service provider MultiSafepay.
Bij keuze 'Overboeking' wordt de levering ingepland na de ontvangst van uw betaling. De verwerking van de betaling duurt circa 3 werkdagen. Houd er rekening mee dat de levering in dat geval langer duurt dan binnen 2 werkdagen. Wij zullen de levering inplannen, nadat MultiSafepay de betaling heeft verwerkt.
Regelmatig komen wij onze producten tegen op frauduleuze webshops. Onze producten worden dan tegen lagere prijzen aangeboden. Nadat u in deze webshop heeft betaald (vaak via bankoverschrijving), bent u uw geld kwijt en ontvangt u niets.
Gelukkig zien wij ook dat deze malafide webshops weer verdwijnen. Komt u dit soort webshops tegen? Of twijfelt u over de betrouwbaarheid van de webshop waar u onze producten tegenkomt? Neem voor de zekerheid contact met ons op, zodat wij deze bedrijven zo nodig kunnen melden bij de Fraudehelpdesk.
Waar kunt u deze webshops aan herkennen?
Onderstaande kenmerken kunt u tegenkomen bij dit soort webshops:
Bij twijfel kunt u uiteraard contact met ons opnemen om te informeren of het bedrijf daadwerkelijk een partner van ons is.
Pure Power is lid van de Nederlandse vereniging van bioketel leveranciers: NBKL.