VRAGEN? HULP NODIG BIJ UW BESTELLING? NEEM CONTACT MET ONS OP VIA: 0575 509 526.

~ ZOMERACTIE ~
BESTEL UW PALLET HOUTPELLETS NU MET KORTING EN LAAT DEZE UITERLIJK WEEK 37 BIJ U THUIS LEVEREN!

Geplaatst op: 30 dec 2022

Wij krijgen vaak vragen over de kleur van de houtpellets. Wat zegt de kleur over de kwaliteit van de houtpellets?

Waarom is deze lichter of donkerder dan de vorige levering? Is het wel 100% naaldhout? Hebben jullie ook witte houtpellets? Kortom, wat zegt de kleur over de kwaliteit van de houtpellets?

Houtpellets zijn een natuurproduct. Geen boom is hetzelfde. De houtpellets worden geperst uit de residustromen van houtzagerijen. De samenstelling en de kleur van de houtpellets kan per levering anders zijn. Houtzagerijen zijn bijvoorbeeld afhankelijk van een kapperiode en maken gebruik van vers hout of hout dat al langer opgeslagen ligt. Vers hout geeft bijvoorbeeld een lichte kleur aan de houtpellets. Grondstoffen die langer opgeslagen liggen, geven een donkerdere kleur aan de houtpellets.

De droogtemperatuur en wijze van persen is ook van invloed op de kleur van de houtpellets. Wanneer er hogere temperaturen worden gebruikt, zal de kleur van de houtpellets donkerder zijn. Ook zit er wel eens een hele donkere pellet tussen. Dat kan tijdens het persen (hoge temperatuur) gebeuren.

De samenstelling van houtsoorten heeft ook invloed op de kleur. Wanneer er gemixte houtsoorten worden gebruikt om de houtpellets te produceren, zal de kleur donkerder zijn. De meest voorkomende mix is eiken, beuken en naaldhout. Het (zachtere) naaldhout is ook nodig om de houtpellets te kunnen persen. Deze donkere houtpellets (MIX) kenmerken zich door een intense warmteafgifte en vaak een wat hoger asgehalte dan houtpellets die zijn gemaakt van 100% naaldhout.

Pure Power selecteert haar gehele assortiment houtpellets op kwaliteit die aan een minimale standaard voldoet. Hierbij geeft de 4-sterren kwalificatie aan dat dit aan de minimale Pure Power standaard voldoet. Onze 5-sterren kwalificatie geeft aan dat Pure Power de beste houtpellets heeft geselecteerd voor dit 5-sterren product.

ENplus A1-certificering geeft aan dat de houtpellets voldoen aan de ENplus A1-norm en dat de herkomst van de grondstoffen en houtpellets zijn geregistreerd en gecontroleerd. Verder wordt er gecontroleerd op het vervoer, de opslag en het opzakken van de houtpellets. De ENplus-norm geeft onder andere aan dat de houtpellets voldoen aan een bepaalde energiewaarde, maximaal as- en stofgehalte.

Samenvattend: de kleur van de houtpellets zegt niet iets over de kwaliteit, maar over welke grondstoffen er zijn gebruikt en welk productieproces is toegepast!

naaldhout5sterren_los.jpg

mix5sterren_los.jpg