VRAGEN? HULP NODIG BIJ UW BESTELLING? NEEM CONTACT MET ONS OP VIA: 0575 509 526.

Geplaatst op: 27 jun 2023

Worden er extra bomen gekapt voor de productie van houtpellets? Zeker niet! Sterker nog, door duurzaam en verantwoord te kappen groeien bossen sneller.

Hierdoor wordt er jaarlijks nog eens extra CO2 opgenomen.

De bossen in Europa zijn de afgelopen jaren alleen maar gegroeid (Europese bossen groeien met 1500 voetbalvelden en In Europa wordt meer hout gekapt, ‘maar van een kaalslag is geen sprake’). Dit kwam door verantwoord bosbeheer maar zeker ook door een minder vraag naar hout. Met een aantrekkende economie en de (ver)bouw drift die is ontstaan door Covid-19 is de vraag naar hout explosief gestegen. De vraag naar houtproducten is vele malen groter dan de markt aankan (Tekort aan hout zet prijzen onder druk) wat zorgt voor minder aanbod en een hogere houtprijs.

Al honderden jaren lang gebruiken we hout als basis voor vele dagelijkse zaken als meubels, bij de bouw van een huis, de schutting in de tuin of bijvoorbeeld als grondstof voor papier & karton. Hoe harder de economie groeit, hoe meer vraag er is naar hout. Hoe meer vraag naar hout, hoe meer reststromen er vrijkomen (’Beeld van biomassa veel te negatief’). Deze reststromen worden gebruikt in de papier & karton industrie, voor het maken van MDF of spaanplaat en tegenwoordig ook als grondstof voor biobrandstof en het produceren van duurzame energie. Duurzaam bosbeheer is hierbij cruciaal omdat een land/regio zijn bestaansrecht ontleent aan deze (productie)bossen en daar al generaties lang van moeten leven.

In veel berichtgeving wordt biomassa weggezet als houtpellets waarvoor bossen gekapt moeten worden en dat is dus niet het geval. Daarbij hebben we veel meer soorten biogrondstoffen en toepassingen die onze Nederlandse industrie kunnen helpen verduurzamen, iets waar we allemaal voordeel van hebben.

We hebben als Nederland ook nog de strengste duurzaamheidscriteria van Europa en daar moeten alle bedrijven, welke houtpellets als grondstof gebruiken, zich aan conformeren. Ook de landen van herkomst controleren hier streng op want, zo is de redenatie, het is onze toekomst van de volgende generaties die we moeten veiligstellen.