VRAGEN? HULP NODIG BIJ UW BESTELLING? NEEM CONTACT MET ONS OP VIA: 0575 509 526.

~ ZOMERACTIE ~
BESTEL UW PALLET HOUTPELLETS NU MET KORTING EN LAAT DEZE UITERLIJK WEEK 37 BIJ U THUIS LEVEREN!

Geplaatst op: 05 mei 2023

Ontdek in dit artikel meer informatie over veelvoorkomende misverstanden over pelletkachels.

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een geavanceerde verwarmingsoplossing die gebruikmaakt van pellets, samengeperste korrels van zaagsel en houtafval. Milieu Centraal geeft aan dat deze kachels maar liefst 95% schoner zijn dan traditionele open haarden, houtkachels en allesbranders. Hoewel de buitenkant van een pelletkachel veel lijkt op een klassieke houtkachel, onderscheidt het innerlijke zich aanzienlijk. Dit slimme apparaat is uitgerust met geavanceerde functies, waaronder een computerbord dat alle processen regelt en bewaakt. Het is echt een kachel 3.0.

Pelletkachel kopen? Ontdek deze 4 veelvoorkomende misverstanden.

Overweegt u de aanschaf van een pelletkachel, of bent u nog aan het twijfelen? Lees dan eerst deze veelvoorkomende misverstanden.

Het onderhoud van een pelletkachel wordt vaak onderschat. Dagelijks wordt aanbevolen om de verbrandingskamer te reinigen met een aszuiger en elke 3 maanden moet de kachel grondig worden gepoetst. Maar dat is niet alles: om brand te voorkomen, is het verstandig om jaarlijks het rookkanaal te laten vegen en een specialist naar de kachel te laten kijken. Tijdens een uitgebreid onderhoud worden onder andere de ventilatoren gereinigd en de elektronica gecontroleerd.

Wie denkt dat elke pellet hetzelfde is, vergist zich. Er zijn diverse soorten pellets verkrijgbaar, maar niet allemaal zorgen ze voor een veilige verbranding. Voor zekerheid, koop alleen pellets met een ENplus A1- keurmerk; dit keurmerk staat op de verpakking. Of kies voor houtpellets die voldoen aan de ENplus A1 kwaliteitsnorm. Brandweeradvies is ook om pellets te gebruiken die licht van kleur zijn, omdat toevoeging van loofhout of hardhout de pellets donkerder kan maken. Deze houtsoorten branden moeilijker en kunnen de kachel eerder laten slijten. Pure Power heeft ook goede ervaringen met onze eigen donkere houtpellets. Deze pellets zijn wat voordeliger geprijsd.

Het installeren van een pelletkachel is geen eenvoudige klus. Het feit dat u deze kachels kunt vinden bij doe-het-zelfmarkten, betekent niet dat u ze zelf moet installeren. Deze taak kunt u beter overlaten aan een ervaren installateur. Zo bent u verzekerd dat het rookkanaal voldoet aan alle veiligheidseisen en kunt u zonder zorgen genieten van uw verwarming.

Houtpellets kunnen koolmonoxide produceren en zijn daarom niet volledig veilig. Omdat koolmonoxide onzichtbaar, reuk- en smaakloos is, staat het bekend als een sluipmoordenaar. Dit is uiterst gevaarlijk omdat koolmonoxide 250 keer sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. Een koolmonoxidevergiftiging kan daarom snel optreden. Brandweeradvies is om de ruimte waarin de pellets zijn opgeslagen voortdurend te ventileren. Als u de pellets in een kelder bewaart, is een goed werkend ventilatiesysteem onmisbaar. Een koolmonoxidemelder is geen overbodige luxe en zullen wij ten zeerste aanbevelen. Veiligheid staat bij ons voorop.

Bron: brandweer.nl, milieucentraal.nl