VRAGEN? HULP NODIG BIJ UW BESTELLING? NEEM CONTACT MET ONS OP VIA: 0575 509 526.

Geplaatst op: 10 nov 2023

Hoe kunt u het beste uw pelletkachel schoonmaken? Een schone en goed onderhouden pelletkachel is belangrijk voor het rendement van uw kachel.

Onderhoudstips voor uw pelletkachel: Houd het warm en schoon!

 • Zorgvuldige uitschakeling:
  Voordat u begint, controleer of de kachel volledig is uitgeschakeld. Als de kachel in de afgelopen uren is gebruikt, wacht dan tot deze volledig is afgekoeld voordat u met het reinigen begint.

 • Waarom wordt uw kachel vuil?
  Het gebruik van de kachel resulteert in vervuiling. Het model, de instellingen en de kwaliteit van de gekozen houtpellets spelen hierbij een cruciale rol.

 • Effecten van slechte instellingen:
  Onjuiste instellingen leiden tot de vorming van bodemas en een donkere verkleuring van het kachelruitje. Regelmatig schoorsteenvegen is ook noodzakelijk. Slechte kwaliteit pellets leidt tot meer asproductie en stofophoping in het pellet reservoir.

 • Dagelijkse reiniging:
  Reinig dagelijks het branderbakje. De smeltkroes of branderbakje, het omhulsel waar pellets in belanden voor verbranding, moet dagelijks ontdaan worden van verbrandingsassen. Let op ophoping van as, dit kan de ventilatiegaten verstoppen.

 • Problemen bij het opstarten voorkomen:
  Gebrek aan smeltkroesonderhoud kan opstartproblemen veroorzaken.
  Schoonmaaktip: gebruik een aszuiger na het verwijderen voor het schoonmaken van het branderbakje.

 • Ecologische Tip: Recycle het as:
  Pelletassen kunnen economisch en ecologisch hergebruikt worden. Gebruik ze als meststof voor uw moestuin of als afstotend middel tegen slakken.

 • Kwaliteit van pellets: minder as met betere kwaliteit:
  Bij kwalitatief hoogwaardige houtpellets is het asgehalte lager dan 0,7%. Wij bieden uitsluitend houtpellets met een asgehalte van minder dan 0,7% aan, sommige zelfs onder de 0,4%.

 • Voorkom bodemasvorming door regelmatig onderhoud:
  Bodemas ontstaat uit residuele assen door slechte kachelafstelling. Voorkom bodemasvorming door regelmatig onderhoud en jaarlijkse inspectie door een professional.

 • Wekelijks reiniging van kachelruitje:
  Een zwarte ruit heeft geen invloed op het rendement, maar een schone ruit verbetert de vlamkwaliteit. Gebruik een vochtige doek gedoopt in as voor efficiënte reiniging. Of gebruik de kachelruitreiniger, die u kunt vinden in onze webshop bij Accessoires.

 • Asbak ledigen en verbrandingskamer reinigen:
  Zuig wekelijks gevallen as in de asbak en vastgeplakte assen aan de wanden van de verbrandingskamer op. Gebruik een zachte borstel aan het uiteinde van de stofzuiger voor het borstelen van de verbrandingskamer.

 • Tweewekelijks onderhoud: buitenkant reinigen:
  Verwijder stof zoals bij andere meubels in huis. Reinig luchttoevoer en verluchtingsroosters van de pelletkachel met een zacht microvezeldoekje en stofzuigerborstel.

 • Maandelijks Onderhoud: Granulaatreservoir Aszuigen:
  Zuig maandelijks de gevallen as op de bodem van het granulaatreservoir op. Zelfs pellets van betere kwaliteit kunnen stofvorming veroorzaken; vermijd verstopping en behoud de verbrandingskwaliteit.

 • Jaarlijks onderhoud door een vakman:
  Laat uw pelletkachel jaarlijks door een professional nakijken. Technische taken, zoals reiniging van sensoren, rookelementen en schoorsteenvegen, zijn noodzakelijk voor optimale en veilige verbranding.

Houd uw pelletkachel niet alleen warm, maar ook schoon en efficiënt met deze onderhoudstips!